Stran uporablja piškotke Sprejmi Zavrni Več o piškotkih nastavljenih na strani.
 

Solarna tehnologija - sončna energija

Solarna tehnologija, solarna termija in fotovoltaika

ProSIGMA PLUS d.o.o.,
Limbuška cesta 2,
2341 Limbuš

Tel. 02-421-32-00
Brezplačna št.: 080 88 55
E-pošta: info@prosigmaplus.si

DomovDomov Natisni stran

ZASTOPSTVO ZA

 

 

Sončna energija za samooskrbo = net-metering

1- Net - metering = neto meritev in obračun električne energije
Net - metering oz. neto meritev in obračun električne energije predstavlja drugačen pristop od dosedanjega sistema podpor proizvajalcem električne energije iz malih sončnih elektrarn. Omogoča samooskrbo gospodinjstev in podjetij z električno energijo.

 

2- Kako deluje?
Net - metering deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri.
Takrat, ko sončna elektrarna proizvaja več električne energie, kot je objekt troši, viške oddaja v omrežje (podnevi). Ponoči, ko sončna elektrarna ne proizvaja energije, pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja.

 

3- Kaj to pomeni za elektrodistributerje?

Za elektrodistributerje, na katere so priključeni objekti s sončnimi elektrarnami po sistemu net - metering, je zadeva ugodna. Podnevi, ko so tako imenovane špice porabe električne energije, objekti s sončno elektrarno praktično ne porabljajo električne energije. Možno je celo, da energijo oddajajo v omrežje. Ponoči ostaja stanje nespremenjeno.

 

Pomemben vidik je tudi razbremenitev omrežja. Pa ne samo to. Tudi finančen vidik je za elektrodistributerje ugoden: podnevi od objektov s sončnimi elektrarnami po sistemu net - metering prejemajo elektriko po nočni, nižji tarifi. 

 

4- Kje se porabi električna energija iz sončne elektrarne po sistemu net - metering?
Elektrilna energija se porabi tam, kjer je nastala.

 

5- Obračunsko obdobje
Količina elektrilne energije proizvedene v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih je očitno večja kot pozimi. Zato mora obračunsko obdobje neto meritev zajemati celotno koledarsko leto. To tudi zagotavlja, da bodo na objektih postavljene sončne elektrarne optimalne zmogljivosti.

 

AKTUALNO - PRAVILNIK O TEHNIČNIH ZAHTEVAH NAPRAV ZA SAMOOSKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO IZ OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE - UL 1/2016, 8.1.2016


 

 

 © ProSigma d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com