Stran uporablja piškotke Sprejmi Zavrni Več o piškotkih nastavljenih na strani.
 

Solarna tehnologija - sončna energija

Solarna tehnologija, solarna termija in fotovoltaika

ProSIGMA PLUS d.o.o.,
Limbuška cesta 2,
2341 Limbuš

Tel. 02-421-32-00
Brezplačna št.: 080 88 55
E-pošta: info@prosigmaplus.si

DomovDomov Natisni stran

ZASTOPSTVO ZA

 

Delovanje fotovoltaike

Proizvodnja elektrike

 

Osnovo sončne elektrarne predstavljajo fotonapetostni moduli. Nadalje pa so pomembne komponente še razsmerniki, elektroinstalacije, nadzorni sistem, pritrdilna konstrukcija in priklop celotnega sistema na distribucijsko omrežje.
Fotonapetostni generator je sestavljen iz solarnih modulov, ki svetlobno energijo sončnega obsevanja s pomočjo fotoefekta neposredno pretvorijo v enosmerno električno napetost in tok. Omrežni razsmerniki pretvorijo enosmerno napetost in tok v izmenične vrednosti ter opravijo sinhronizacijo z javnim električnim omrežjem. Proizvedeno električno energijo preko števca električne enegije pošiljajo v javno električno omrežje.

 


1-fotonapetostni modul,
2-razsmernik,
3-števec električne energije,
4-električna inštalacija,
5-nadzorna enota,
6-priklop na javno omrežje.

 

 

  

Fotovoltaika - shematski prikaz delovanja 
 

 

 

Otočni sistem - proizvodnja elektrike za lastne potrebe

 

Fotovoltaični otočni sistemi so rešitev za zanesljivo oskrbo z električno energijo v regijah, kjer ni možnosti priklopa na javno omrežje, počitniške hiše, avtodome, hotele ali celo apartmajska naselja.

 

Proizvedeno električno energijo iz fotovoltaičnih celic je možno direktno uporabljati s porabniki enosmernega toka, ali preko razsmernika električni tok pretvarjamo v izmenični ki ga poljubno koristimo. Višek proizvedene električne energije akumuliramo v baterije, od koder črpamo energijo kadar sonce ne sije.
 
Prednosti:

  • neodvisnost od javnih omrežij,
  • konfiguracija za lastne potrebe,
  • uporabno za vse 12V DC-porabnike.
Fotovoltaični otočni sistemi omogočajo priklop dizelskih ali drugih agregatov za proizvodnjo električne energije, kot rezervo za daljša obdobja brez sonca. Prav tako je možno priključiti veterni generator v lastno individualno elektrarno.
 

Shematski prikaz delovanja

 

 

 

 © ProSigma d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com